18 marca 2018

OMLET CZEKOLADOWY BISZKOPTOWY

Na śniadanie nie może zabraknąć omleta, bo przecież śniadanie to jeden z głównych posiłków w ciągu dnia. Nie należy go pomijać, daje nam energię na cały dzień. Szybkim, a bardziej smacznym rozwiązaniem jest przygotowanie puszystego omleta, który jest jak biszkopt, delikatny i pulchny w środku. Na zewnątrz ma cienką, chrupiącą skorupkę. Cały sekret tkwi w dobrze ubitych białkach.  Dodatki są dowolne. Każdy przecież lubi co innego. Może to być masło orzechowe, czekoladowe najlepiej domowej roboty z awokado, dżem, marmolada lub tak jak u mnie owoce + masło orzechowe bez cukrów i oleju palmowego. 
Totalnie fit, totalnie smacznie ! 







PRZEPIS

  • białka jaja 4 szt.
  • szczypta soli
  • mąka ryżowa lub jaglana (bezglutenowe) 50 g. 
  • erytrol lub inny słodzik 2 łyżeczki 
  • kakao gorzkie prawdziwe  2 łyżeczki
  • olej kokosowy do wysmarowania patelni

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać erytrol lub inny słodzik i dalej ubijać, aż słodzik roztopi się. Kiedy białka będą lśniące dodać przesianą mąkę ryżową i kakao, tymi samymi widełkami od miksera wymieszać delikatnie całość, aby piana nie opadła. Dużą patelnie wysmarować olejem koko i wyłożyć masę. Wyrównać za pomocą łyżki zanurzonej w wodzie. Smażyć na średnim ogniu. Szybkim, energicznym ruchem przewrócić omlet na drugą stronę, aby nie rozlał się. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

UWAGA! 
Jak rozpoznać, że omlet jest gotowy, aby przewrócić go na drugą stronę? 
Na wierzchu pojawią się pęcherzyki, a na środku zauważycie, że masa lekko tężeje. Omlet można smażyć pod przykryciem na małym ogniu, wtedy wierzch omleta szybciej stężeje i łatwiej będzie go odwrócić. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia