19 lutego 2018

RAFAELLO Z SUCHARÓW






RAFAELLO Z SUCHARÓW
Wszystkim znane pralinki kokosowe w wersji domowej nie mają sobie równych. Długo zastanawiałam się jak one są zrobione, że mają chrupiącą warstwę, która nie mięknie od kremu hm...próbowałam wykorzystać suchary, które okazały się bardzo dobrym pomysłem. Jednak nie zaspokoiły moich wymagań na tyle, by były identyczne jak te kupne. Nie mniej jednak dzięki sucharom pralinki są bardzo smaczne ! Polecam wszystkim, bo naprawdę warto przygotować domowe łakocie, które są i zdrowsze i mniej chemiczne. 

PRZEPIS
  • wiórki kokosowe 200 g. 
  • mleko skondensowane niesłodzone 1 szkl.
  • suchary 4 szt.
  • miód 1 łyżeczka
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • biała czekolada ok. 200 g.
  • migdały blanszowane 100 g. 
W malakserze umieszczamy suchary. Miksujemy na pył. Dodajemy wiórki, mleko skondensowane,  migdały, miód, roztopiony i lekko ostudzony olej kokosowy. Miksujemy. Z gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, najlepiej zwilżonymi dłońmi. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej 
( połamaną czekoladę umieszczamy w szklanej miseczce, którą umieszczamy na garnuszku z wodą i gotujemy/ woda nie powinna dotykać dna miseczki, mieszamy tylko sylikonową szpatułką lub drewnianą łyżką ).  Gotowe kuleczki zanurzamy w czekoladzie np. nabijając je na wykałaczkę. Następnie umieszczamy je na tacy z papier do pieczenia i wsadzamy do lodówki. 

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia