16 listopada 2017

ZUPA DYNIOWA Z NUTĄ ORZECHOWĄ I MASŁEM BAZYLIOWYM







ZUPA DYNIOWA Z NUTĄ ORZECHOWĄ I MASŁEM BAZYLIOWYM 

Zupy kremy są bardzo popularne. Słyną z tego, że są aksamitne i rozgrzewające w sam raz na jesienne, chłodne i deszczowe dni. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt zaskakująco smaczny. 
Zupa krem z dyni jest zdrowa o intensywnie pomarańczowej barwie, która jest dla nas ważna, bo swym pięknym kolorem zachęci nawet najgorszego niejadka. Dzięki takiej zupie możemy do organizmu wnieść wiele cennych witamin i minerałów, które są w tym okresie jesieni potrzebne, by utrzymać nasz organizm na siłach i wzmocnić odporność. 


~~PRZEPIS~~
  • dynia hokkaido 1 kg. ( obrana i wydrążona z pestek )
  • bulion drobiowy 1 l. 
  • masło orzechowe kremowe 2 czubate łyżki
  • śmietana kremówka 30 % 200 g. 
  • masło 3 łyżki
  • bazylia świeża 2 gałązki
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki dyni do dekoracji 
Dynię kroimy w kostkę i umieszczamy w garze. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy blenderem. Wlewamy śmietankę i chwilę gotujemy na małym ogniu. 
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy listki bazylii. Całość podgrzewamy kilka minut, aż maso nabierze aromatu bazylii. Masło wlewamy do zupy i mieszamy, aż całość się połączy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy do naczynia, ozdabiamy pestkami dyni. 




A teraz niespodzianka! 
Dla wszystkich czytelników rabat 10 % na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar ( rabat obowiązuje do 31.12.2017r. )

 AMBITION


#myAmbition

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia