PASTA Z MAKRELI Z PLACUSZKAMI PEŁNOZIARNISTYMI

16:59:00








PASTA Z MAKRELI Z PLACUSZKAMI PEŁNOZIARNISTYMI 
Po zimie Nasz organizm jest osłabiony i potrzebuję zregenerować się. Aby nabrać sił najlepsze będą posiłki, które swym wyglądem i smakiem przywołują wiosnę. 
Z wiosną kojarzy mi się zieleń, czyli w kuchni pachnący wiosną koper czy natka pietruszki. Oprócz tego wiosną jest Wielkanoc, czyli na stole jajka z przeróżnymi farszami. 
Ja dla odmiany połączyłam to, co najlepsze i najzdrowsze, czyli koper, natkę pietruszki, rybę i jaja. W moim domu bardzo lubimy rybę w każdej postaci. Na śniadanie często przygotowuję pasty, więc aby przywołać wiosnę na moim stole, przygotowałam pastę z makreli z jajkiem i dużą ilością zieleniny zaserwowane na pełnowartościowych placuszkach pełnoziarnistych. 
Pasta jest bardzo aromatyczna, delikatna i łatwo smaruje się nią placuszki lub chleb. Smakuje wykwintnie, a oprócz tego ma same zalety. Placuszki zaś podczas smażenia nie przywierają do patelni i szybko się robią. 
Danie jako całość prezentuje się elegancko, a zarazem skromnie, co lubię w swojej kuchni. 



~~SKŁADNIKI~~


PASTA Z MAKRELI

  • makrela wędzona 1 sztuka
  • serek, twarożek naturalny 3 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • koper świeży 1/2 pęczka
  • natka pietruszki świeża posiekana 2 łyżki
  • pieprz do smaku
  • jaja ugotowane na twardo 2 sztuki
  • cebula mała 1/2 sztuki

PLACUSZKI


  • mąka pszenna pełnoziarnista ( polecam z Lidla ) 1 szklanka pojemność 250 ml.
  • mleko 3.2% 1 szklanka pojemność 250 ml.
  • jajko 1 sztuka
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki


~~METODA~~


PASTA Z MAKRELI:
Makrelę oskubać z ości. Umieścić w malakserze lub w wysokiej miseczce, jeśli używamy blendera. Dodać serek, majonez i zmiksować na gładką masę. Jaja, cebulę , koper posiekać w kosteczkę. Dodać do pasty razem z pietruszką. Doprawić do smaku pieprzem. Wstawić do lodówki.

PLACUSZKI PEŁNOZIARNISTE:
W misce umieścić przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko, olej i sól. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować mikserem. 
Patelnię rozgrzać. Nakładamy po 2 łyżki masy na jednego, małego placka. Smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Placuszki bardzo szybko smażą się, więc trzeba pilnować, aby nie spaliły się. 

Na placuszki nałożyć pastę z makreli. Przyozdobić świeżym koprem lub natką pietruszki.

You Might Also Like

1 komentarze

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.