KINDER SCHOKO BONS (BEZ PIECZENIA)

09:36:00








KINDER SCHOKO BONS
Jest to kolejna odsłona ciasta na wzór batonika. Jest to ciasto bez pieczenia i chodź może wydawać się, że jest pracochłonne to prawda jest taka, że przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Jest słodkie, bo każde ciasto z czekoladą jest słodkie, ale aby przebić tę słodkość  spód wykonałam z herbatników klasycznych dodając do nich prawdziwe, gorzkie kakao. Okazało się to strzałek w dziesiątkę. Dzięki temu ciasto nie jest mdłe. Ogólnie wcale nie jest mdłe. Główna masa jest tym czym lubię, czyli idealnie dobranymi składnikami. Nie zawsze jest tak, że moje wizje twórcze, kulinarne wychodzą tak jakbym chciała. Wtedy podejmuje drugą próbę z poprawkami i dopiero wtedy wstawiam przepis tutaj dla Was. W tym przypadku ciasto wyszło za pierwszym razem i jestem bardzo zachwycona jak jest smaczne. Gdybym mogła to usiadłabym i zjadła całe, ale trzeba się podzielić, bo innym też smakuje :)
Ciasto dobrze kroi się już po 2 godzinkach w lodówce. Jednak idealne jest na następny dzień. 
Polecam :)

~~SKŁADNIKI~~
SPÓD
  • herbatniki klasyczne ok. 150 gram
  • masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone )
  • kakao prawdziwe 3 łyżki
MASA
  • śmietana kremówka 30 % 330 ml.
  • czekolada biała 200 gram
  • mleko w proszku pełnotłuste (27 %) 5 płaskich łyżek
  • orzechy ziemne prażone niesolone 3/4 szklanki 
  • żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna do przykrycia żelatyny ok. 3-4 łyżki
WIERZCH
  • czekolada mleczna 100 gram
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • mleko 1 łyżka

~~METODA~~
SPÓD
Herbatniki zmiksować malakserem lub za pomocą blendera umieszczając je w wysokim naczyniu. Trzecią opcją jest umieszczenie je w woreczku i delikatnie rozgniatać tłuczkiem do mięsa. 
Dodać kakao i wymieszać. Dodać masło roztopione i lekko ostudzone. Ponownie wymieszać. 
Tortownice o średnicy 24 cm. (może być trochę mniejsza) wyłożyć ciasteczkową masą. Wstawić do lodówki. 

MASA
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn. do garnuszka wlewamy wodę, tyle, aby umieszczona na nim miska nie dotykała jej. Gotujemy wodę na małym ogniu. Do miski wrzucamy czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia ( czekolada ma być zimna, ale dalej płynna ). 
Śmietanę kremówkę ubić, gdy zaczną robić się fałdy, dodać mleko w proszku i chwilę ubijamy, aż masa zgęstnieje. Dodać czekoladę strużką, mieszając łyżką lub szpatułką. na koniec dodać posiekane orzechy prażone. Polecam je dodatkowo podprażyć na patelni, wtedy będą bardziej chrupać w buzi. 
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Odstawić na 5 minut, aż spęcznieje. Po tym czasie kubeczek z żelatyną umieścić w garnuszku z gorącą wodą i mieszać, aż żelatyna rozpuści się. Odstawić, aby rozpuszczona żelatyna ostygła ( jeżeli dodamy do masy ciepłą żelatynę powstaną grudki ). Dodać do masy, mieszając. Gotową masę przełożyć na spód z herbatników. 


WIERZCH
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na tej samej zasadzie jak wyżej z tym, że należy dodać tutaj olej i mleko. Wymieszać. Łyżką zrobić zygzaki czekoladowe na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej całą noc. 

You Might Also Like

4 komentarze

  1. sama chyba się nie skusze na zrobienie ale z przyjemnością zjadałbym kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,uwielbiam takie przepisy :) zrobiłam-poki co jest w łodówce,ale masa miała zanim dodałam żelatynę taką grudkową konsystencję-nie była gładka ( i nie chodzi tu o orzeszki).Uważałam,aby się nic nie zważyło-czy taka konsystencja masy jest ok??? po dodaniu żelatyny konsystencja była taka sama.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może zbyt długo ubijała Pani śmietanę ? I po prostu zaczęła się rozwarstwiać. Masa nie jest idealnie gładka jak tafla lodu, ale nie powinna mieć grudek. Czy to zmieniło smak ciasta? Smakuje np. bardziej maślano?

      Usuń